İMAR BARIŞI
-
Rölöve
-
Mimari projelendirme
-
Zemin tespit tutanağı
-
Kat irtifakı
-
Yönetim Planı
-
Kat mülkiyeti
Kocaeli genelinde ruhsatsız, kaçak, iskansız, iskanlı ama değişmiş tüm daireleriniz için tapu alabilirsiniz.
Ücretsiz danışmanlık ve imar barışı (imar affı) sürecinde tüm sorularınız için ofisimize bekliyoruz.
SORU-CEVAP İLE İMAR BARIŞI
1-İMAR BARIŞINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?
Ruhsatı olmayan binalar ,kaçak katlar, 31.12.2017 den önce ruhsat almış fakat çeşitli nedenlerle iskan alamamış olan binalar, ortak alanı(sığınak, otopark vs) daire olarak kullanan yapılar,dubleksi ayırıp ayrı kat olarak kullanan yapılar vs. kısaca hemen hemen tüm binalar faydalanabilmektedir.
2- NEREYE BAŞVURU YAPILMALI?
Ofisimize gelerek hemen işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
3- İŞLEM SIRASI NASIL İLERLEMEKTEDİR?
İlk olarak tapu sahibinin e-devlet şifresi ile giriş yapıp yapı kayıt belgesi alması gerekmektedir. Daha sonra binanın mimari projelendirmesi ve zemin tespiti hazırlanması gerekmektedir. Son olarak tüm evraklarla beraber tapu müdürlüğüne gidilip tapular alınmaktadır. Burada önemli olan, e-devlet üzerinden giriş yapılırken ölçümlerin doğru yapılmasıdır. Bu yüzden hiç giriş yapmadan önce bizimle iletişime geçmeniz oldukça önemlidir.
4- HARÇLAR VE ÜCRETLER NE KADAR TUTMAKTADIR?
Devlete ödenecek harçlar daire metrekaresi, arsanın rayiç bedeli gibi bir çok etken ile hesaplanmaktadır. Harcınızın ne kadar tutacağını öğrenmek için belediyeden arsa rayiç bedelinizi öğrenip bize danışabilirsiniz. Kocaeli için bu rakam genellikle 5.000-15.000tl arası değişmektedir.
5- İMAR BARIŞI SÜRECİ SONUCUNDA NE ELDE ETMİŞ OLACAĞIM?
Yapı kayıt belgesi alınmış binalar ve daireler kaçak olmaktan ve yıktırılma tehlikesinden kurtulmuş olacaktır. Ayrıca elektrik, su ve doğalgaz bağlatmada hiç bir sorun kalmayacaktır.
Yapı kayıt belgesi sonrası mimari proje çizdirip tapu alanlar ise her dairenin iskanını almış ve kat mülkiyetine geçirmiş olacaktır. Bu sayede daireleri satabilir, kredi kullandırabilirsiniz. Kentsel dönüşüm sürecinde arsa tapusu yerine daire tapularınız olduğu için daha karlı çıkmış olacaksınız.
Mevcut kat irtifakı (arsa payı) tapusu olanlar kat mülkiyetine (daire tapusu) çevirebilecektir. İskan almış oldukları için ticari bölümlerde yasal ruhsat alabileceklerdir.
6- YAPI KAYIT BELGESİ İÇİN SON TARİH NE ZAMAN?
15.06.2019 son başvuru tarihi, 30.06.2019 ise son ödeme tarihidir. Tapu almada ise süre kısıtlaması bulunmamaktadır.
7- ÖDEMELERDE TAKSİT SEÇENEĞİ VAR MI?
Ödemeler peşin olarak yapılmaktır. Ancak devlet bankaları imar barışı için düşük faizli kredi vermektedir.
8- HANGİ BİNALAR YARARLANAMAZ?
Yola (ekim 2018 yeni düzenleme: artık yola girmiş binalar tapu alabilmektedir.) sosyal donatı alanalarına (park vs) taşan binalar tapu aşamasına geçememektedir. Fakat bu yapıların yapı kayıt belgesi almasında bir engel bulunmamaktadır.
9- HAZİNE ARAZİSİNE YAPILMIŞ BİNALAR YARARLANABİLİR Mİ?
Evet yararlanabilir. Yapı kayıt belgesi işlemleri tamamlandıktan sonra hazine arazisinin işgal ettiğiniz kadarını devletten satın alarak binanıza tapu alabilirsiniz.
10- KOMŞU PARSELE GİRMİŞ BİNALAR YARARLANABİLİR Mİ?
Bina komşu parsele girmiş ise ilgili parsel sahibinden izin alınması gerekmektedir.
11- BİNADA TEK BAŞIMA BAŞVURU YAPABİLİR MİYİM?
Bina iskanlı ise tek başınıza başvuru yapabilirsiniz. Kendi dairenize yapı kayıt belgesi alıp, yaptığınız aykırılıkları ve değişiklikleri yasal hale getirebilirsiniz. Ancak dairenize tapu almak isterseniz diğer maliklerle hareket etmek zorundasınız.
Binada iskan yoksa tek başınıza maalesef hiç bir işlem yapamazsınız. Diğer tapu sahiplerinin onay vermesi gerekmektedir.